dinsdag 4 maart 2008

Copsa Mica 2

De documentaire over Copsa Mica is de laatste, spannende fase van de eindmontage ingegaan. Dat betekent dat Remco van der Kruk en ik continu bezig zijn proberen de goede keuzes te maken in het materiaal; welke personages komen wanneer aan bod, en hoe vertellen we zo goed mogelijk het verhaal?

Onze hoofdrolspeler is Dudu, de jonge Roemeense 'selfmade business man' die besloten heeft als burgemeester het stadje van de ondergang te redden. Hij bepaalt tot nu toe het belangrijkste perspectief van ons indringende portret van een verlaten oord aan de rand van het nieuwe Europa.

Intussen werd Copsa Mica door de Volkskrant genomineerd voor de verkiezing van 'lelijkste plek ter wereld', in de categorie buitenlandse steden. Een hele eer, die het moest delen met o.a. Charleroi in België en Katowice in Polen. Copsa haalde het niet, maar het zegt wel iets over met welke ogen wij ernaar kijken.

Olaf Tempelman, de voormalige Roemenië correspondent van de Volkskrant, schreef er een aardig stukje over onder de cynische titel 'Parel van vooruitgang':

"Liefhebbers van industriële dinosaurusgeraamtes en desolate communistische fabriekskarkassen beschouwen Copsa Mica, in het hart van de Roemeense landstreek Transsylvanië, als een topper in het oeuvre. Mensen die minder met het genre ophebben, ervaren Copsa Mica nogal eens als naargeestig, en vooral: lelijk".

Copsa Mica roept veel emoties op. Afschuw, ongeloof en verwondering. Dat proberen we ook in onze documentaire mee te nemen. Een verhaal van normale mensen in een abnormale situatie. Hier alvast een klein voorproefje in de vorm van een trailer, met de eerste beelden van onze ruwe montage.

Trailer Copsa Mica 2008

4 opmerkingen:

Herman zei

[img]http://home.tiscali.nl/fotoboekroemenie/logo_ppr_80.gif[/img]
Normaal maak ip propaganda om Roemenië als toerist te bezoeken. Dit filmpje word je niet vrolijk van. Toch ken ik Copsa Mica al vanaf 1990

14Volt zei

Welke industrie is het dat nu (en vroeger) voor die vervuiling zorgt?


En wat is trouwens de bron van jullie aanstekelijke soundtrack?

Emil Petru zei

Thank you for your comment on my blog and for posting informations about Copsa Mica.

Anoniem zei

Zo benieuwd naar de echte trailer van deze ongetwijfeld briljante docu....