dinsdag 19 augustus 2008

Dudu's Dark Town

Ongeveer vijf jaar na de eerste opnamedag in Copşa Mică en een zomer lang intensief monteren is de documentaire over dit stadje in Roemenië helemaal klaar. Hij duurt 43 minuten en heet nu definitief ‘Copşa Mică, Dudu’s Dark Town’ en is geproduceerd door Tuvalu Media. We hebben deze versie ook ingestuurd voor het IDFA documentaire festival 2008.

Na lang zoeken is met deze titel alles op zijn plek gevallen, het verhaal, de volgorde van de scènes en dus ook de hele montage. Als makers zijn Remco van der Kruk en ik blij dat we het op een goede manier hebben kunnen afronden en we zijn tevreden met het eindresultaat; dit is wat we in ons hoofd hadden om te maken, dit is het verhaal dat we graag willen vertellen.


Het meest spannende moment in de montage is de eerste vertaling geweest; wat zou er uiteindelijk overblijven van het Roemeens in onze beelden? Hoe wordt een verhaal precies ingezet, past de inhoud wel goed genoeg bij de intonatie van wat iemand vertelt en waar liggen precies de nuances? Echt monnikenwerk.

Met de hulp van Maria Fazecas zijn we stap voor stap door ons materiaal gegaan en kwamen we voor een aantal verrassingen te staan, soms vervelend maar vaak ook plezierig met als hoogtepunt de volstrekt absurde dialoog over een lege batterij en een dwerg.

Natuurlijk zijn er in de eindmontage die we samen met André Bijma gedaan hebben ook een paar kleine pareltjes van scènes gesneuveld onder het motto ‘kill your darlings’. Daar heeft de documentaire wel weer aan kracht en vaart door gewonnen.

Van sommige shots was het moeilijk afscheid nemen, zoals van de lokale Balkan zanger op het dorpsfeest, die nog lang in mijn hoofd door zal blijven balalaika-en, andere shots haalden terecht de eindstreep niet, zoals een sfeervolle barbecue scène. Een collega zei later terecht schouderophalend; “barbecuen, dat doe je maar thuis!”.

Geen opmerkingen: