dinsdag 1 september 2009

Terug in Sibiu

De documentaire film ‘Copsa Mica, Dudu’s Dark Town’ zal in oktober 2009 vertoond worden op het Astra Film Festival in Sibiu in Roemenië. Het is een internationaal film festival voor documentaire film en visuele antropologie dat bestaat sinds 1993. Voor ons makers is dit heel bijzonder, omdat we ons project ook in deze stad in 2003 zijn begonnen.

Toen gingen we vanuit Sibiu gewapend met onze camera elke dag zo’n 20 kilometer op en neer naar Copsa Mica om onze ‘characters’ in deze stad te volgen en te draaien. En elke avond maakten we onder het genot van een glaasje wodka op het terras de balans op en schreven we een nieuw script voor de volgende dag.

Op een gegeven moment werden we zelfs opgemerkt door de plaatselijke pers en hebben we een interview gegeven aan een lokale krant. Daarin vertellen doi reporteri olandezi hoe ze op het idee voor de documentaire zijn gekomen na het zien van een reportage over Copsa Mica in de National Geographic in 1991 met onvergetelijke foto’s van James Nachtwey.

Onder één van deze huiveringwekkende beelden stond het veelzeggende onderschrift: "Neither words nor photographs could adequately describe the depths to which the Eastern economies had fallen." Dat wilden we met eigen ogen zien.

Eerst dachten we nog dat het wel los zou lopen met dit interview. Misschien hooguit een klein stukje ergens ver weggestopt. Maar toen we de volgende dag toch nieuwsgierig geworden de kiosk indoken, stonden we zowaar op de voorpagina te pronken van de Obiectiv.

Kortom, we hebben een speciale band met Sibiu en we zijn verheugd dat we naar deze stad terug mogen gaan om het Roemeense publiek onze film over Copsa Mica te kunnen laten zien.

Geen opmerkingen: