zondag 14 april 2013

Occupy Barbie


Bericht uit Berlijn (5)

Berlijn is traditioneel een stad van protestacties en demonstraties. Komt er een nieuwe gigantisch grote woontoren op de Alex? Protest! Komt er een prestigieuze maar peperdure nieuwe bibliotheek op het voormalig vliegveld Tempelhof? Protest! Maar ook bij een 'gewoon' kleinschalig nieuwbouw project zoals in de Boxhagener Strasse wordt eerst een uitgebreide kiezspaziergang georganiseerd om de buurt een beetje te temperen. Want worden de huizen niet te duur? En is er wel genoeg groen? Het voorlopig even bizarre als groteske hoogtepunt van deze protest cultuur is de actie tegen de komst van een nieuwe grote Barbie evenementen winkel pal achter de Alexanderplatz. Codenaam: Occupy Barbie!

In een aftandse woning in Neukölln heeft een heus protest comité haar intrek genomen en van daaruit wordt de media bestookt met persberichten en de strategie verder uitgedacht. De doorgaans uitsluitend in het zwart geklede jonge activisten vinden de roze wereld van Barbie seksistische propaganda. Barbie zou een verkeerd rolmodel zijn. Ze zou staan voor een ongezond schoonheidsideaal en voor de excessen van de cosmetica-industrie. Ze zijn, kortom tegen de Pinkifizierung van de jeugd.

Barbie zelf trekt zich van alle commotie ogenschijnlijk niets aan. Een levensgrote afbeelding op de bouwplaats achter de Alex roept de voorbijrazende mensen in de S-Bahn toe: Besuch Mich! En op televisie komt er binnenkort een ongetwijfeld veelbesproken zoektocht onder alle jonge blonde Duitse meisjes naar de Beste Barbie Deutschlands.

De kranten vragen zich al serieus af of er straks bij de opening op 16 mei politie bescherming voor Barbie nodig zal zijn. Bekommt Barbie in Berlin Polizeischutz? Zover is het tot nu toe nog niet gekomen. Het oorspronkelijke plan het huis te bezetten is opgegeven. Wel is er een echte protestmars bij de opening aangekondigd. De politie schijnt al weken stiekem een oogje voor Barbie in het zeil te houden.

De grote Barbie baas kan al deze ophef niet echt begrijpen. Zijn eigen dochters mogen graag met Barbies spelen, en hij heeft nog niet gemerkt dat ze daar veel schade van ondervinden. Bovendien is zijn nieuwe grote mega Barbie winkel nou eenmaal geen educatieve tentoonstelling, zo haalt hij er zijn schouders over op. Volgens de politiek toont deze actie eens te meer de burgerlijke kleingeistigkeit van de radicale linkse actievoerders.

Deze week was de officiële pers presentatie van de Barbie Dreamhouse Experience. Drieduizend vierkante meter Barbie-Erlebnis voor de Puppenfans. Verrassend: het hele huis is van boven tot onder roze. Het behang, de vloer, de hele inrichting. Zo knalroze dat je ogen er bijna pijn van doen. Eine pinke Glitzerwelt. Leuk voor alle vaders die hier hun dochters straks laten ronddwalen. Of, zoals het in de Berliner Zeitung treffend genoemd wordt een Albtraum in Rosa, een nachtmerrie in roze. Zeker voor de linkse actievoeders, alleen kwamen die gek genoeg niet opdagen.

Ja, er was welgeteld één actievoerder aanwezig die precies één kritische vraag mocht stellen. Of Barbie niet alle klassieke en achterhaalde Rollenbielder opnieuw bevestigd? Koken, zingen, schminken. Is dat dan alles wat we van een vrouw verwachten? Nou nee, zo merkt de woordvoerdster fijntjes op, Barbie heeft best ambitie. En ze probeert ook nieuwe rollen uit, zo is er sinds kort bijvoorbeeld een heuse Astronauten Barbie. Nou ja, als die niet bij de Sci-Fi glanzende Fernsehturm op de Alexanderplatz past!

Berlijn maakt zich intussen ook weer zoals ieder jaar op voor de grote 1 mei demonstratie, die even traditioneel elk jaar uit de hand loopt en in de loop der jaren is uitgegroeid tot een gevaarlijk kat en muis spel met de politie. Benieuwd of Barbie dan een grote rol in de protesten gaat spelen.

Geen opmerkingen: